espa logo

Ερευνητική Χορηγία HFSP απονέμεται στον Ερευνητή του ΙΜΒΒ, Δρ. Μιχαήλ Κοτσυφάκη | Νέα

Ανακοινώσεις
Αρχική > Νέα > Ανακοινώσεις
02.04.2025

Ερευνητική Χορηγία HFSP απονέμεται στον Ερευνητή του ΙΜΒΒ, Δρ. Μιχαήλ Κοτσυφάκη

Ο Δρ. Μιχαήλ Κοτσυφάκης έλαβε μια εξαιρετικά τιμητική ερευνητική χορηγία από το Human Frontiers Science Program (HFSP) 2025, με στόχο τη μελέτη της οικο-επιδημιολογικής δυναμικής των παθογόνων που μεταδίδονται μέσω κροτώνων, με έμφαση στον ιό του Αιμορραγικού Πυρετού Κριμαίας-Κονγκό (CCHFV). Το χρηματοδοτούμενο έργο θα λάβει συνολικά 1,5 εκατομμύριο δολάρια για τρία χρόνια.

Οι κρότωνες αποτελούν σημαντικούς φορείς ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο και τα ζώα. Η κλιματική αλλαγή επιφέρει μεταβολές στα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε γεωγραφικές μετατοπίσεις των πληθυσμών των κροτώνων, ιδιαίτερα στο βόρειο ημισφαίριο, με σημαντικές συνέπειες για πιθανές επιδημικές εξάρσεις. Παρά το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές διαδρομές των πτηνών, τα οποία διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη μηχανική μεταφορά των κροτώνων μεταξύ ηπείρων, είναι καλά τεκμηριωμένες, εντούτοις παραμένουν πολλά αναπάντητα οικολογικά και επιδημιολογικά ερωτήματα. Γιατί ορισμένα είδη κροτώνων δεν κατανέμονται ομοιόμορφα κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών των πτηνών; Πώς επηρεάζουν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενδημικών και εισβολικών ειδών κροτώνων τη μετάδοση των ασθενειών; Ποιος είναι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις;

Ο Δρ. Κοτσυφάκης και η ερευνητική του ομάδα θα απαντήσουν σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα μέσω μιας διεπιστημονικής ερευνητικής προσέγγισης που συνδυάζει εκτεταμένες μελέτες πεδίου με εργαστηριακές αναλύσεις. Οι ερευνητές θα συλλέξουν δείγματα κροτώνων σε διηπειρωτική κλίμακα, εστιάζοντας στη γενετική ποικιλομορφία των κροτώνων του γένους Hyalomma, γνωστών φορέων του CCHFV, ώστε να κατανοήσουν τους οικολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κατανομή τους, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υβριδοποίησης των πληθυσμών τους. Παράλληλα, η έρευνα θα εξετάσει το ιολογικό προφίλ αυτών των κροτώνων, διερευνώντας πιθανές σχέσεις μεταξύ της γενετικής ποικιλομορφίας και της πιθανότητας μελλοντικών επιδημιών υπό την επίδραση κλιματικών και οικολογικών παραγόντων.

Στην αριστερή εικόνα διακρίνονται κρότωνες του γένους Hyalomma που απαντώνται στην Κρήτη, ενώ στα δεξιά ο Δρ. Κοτσυφάκης

"Με τη γεφύρωση των κενών στην οικολογία των νοσημάτων που μεταδίδονται από κρότωνες, το ερευνητικό έργο του Δρος. Κοτσυφάκη, χρηματοδοτούμενο από το HFSP, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός μοντέλου κατανόησης και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από αρθρόποδους φορείς και επηρεάζονται από την παγκοσμιοποίηση και τις περιβαλλοντικές αλλαγές", δηλώνει ο Δρ. Ιωάννης Βόντας, Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Δρ. Μιχαήλ Κοτσυφάκης
Κύριος Ερευνητής, ΙΜΒΒ-ΙΤΕ
Email: mich_kotsyfakis@imbb.forth.gr | Τηλ.: +30 2810391685

Σχετικοί Σύνδεσμοι
IMBB-ΙΤΕ
New Awards | Human Frontier Science Program